Biotalouteen Cleantech

Jokapäiväiset ympäristöystävälliset valinnat

Tänään keskustelemme arkipäivän ympäristöystävällisistä valinnoista. Yksittäisen kuluttajan valinnoilla on vaikutusta ympäristön tilaan. Ostopäätöksillä kuluttajat voivat vaikuttaa ympäristön hyvinvointiin ja ihmis- sekä eläinkunnan tulevaisuuteen. Viime vuosina kiinnostus eettistä kuluttamista kohtaan on lisääntynyt entistä enemmän ja ihmiset haluavat tietoa ympäristöystävällisestä kuluttamisesta. Jopa monet suuret yritykset, joille aiemmin ympäristöystävällisyys on ollut vierasta, ovat ottaneet tämän mukaan markkinoinnissa.

Ympäristöystävällisessä eli ekologisessa kuluttamisessa tärkeää on ympäristön säästäminen ja myös se, että ihmiset vähentäisivät kuluttamista. Viime vuosina paljon on keskusteltu esimerkiksi muovipussien käytöstä ja niiden käytön vähentämisestä. Joissakin maissa muovipussien käyttö on jopa lailla kielletty jäteongelman vuoksi. Ekologisessa kuluttamisessa pyritään tarkastelemaan tuotteen koko elinkaarta eli kuinka tuote valmistetaan, kuljetetaan, markkinoidaan ja myös hävitetään. Yksi suosittu ihmisen kulutuksen mittari on ekologinen jalanjälki.

Reilu kauppa pyrkii köyhyyden vähentämiseen kaupan avulla. Järjestelmä on tehty tavoitteena parantaa kehitysmaiden pienviljelijöiden ja työntekijöiden asemaa kansainvälisessä kaupankäynnissä. Se takaa kehitysmaiden viljelijöille tietyn tulotason, jonka pitäisi kattaa kestävän tuotannon kustannukset. Lisäksi maksetaan reilun kaupan lisää, jolla tähdätään yhteisön kehittämiseen erilaisten yleishyödyllisten hankkeiden kautta. Tällaisia voivat olla erilaiset terveydenhuollon ja koulutuksen hankkeet. Työntekijöille reilu kauppa pyrkii tarjoamaan hyvät työolot ja kohtuullisen palkan.

Tärkeää reilun kaupan tuotannossa on ympäristökriteerit täyttävä tuotanto. Osalla reilun kaupan tuottajaorganisaatioista on myös luomusertifiointi. Luomulla tarkoitetaan sellaisia tuotteita, joiden ympäristövaikutus on pienempi, kuin muissa tuotteissa. Niiden tuotannossa ei käytetä kemiallisia lannoitteita tai torjunta-aineita. Luonnonmukaisesti tuotetut eläimet elävät vapaammin ja syövät niille luontaisempaa rehua. Reilun kaupan tuotteet ja luomutuotteet ovat usein muita tuotteita kalliimpia, mikä luonnollisesti rajoittaa näiden suosiota.

Lähellä tuotetut ruoat

Yleensä lähellä tuotettua tulisi suosia. Joskus ihmiset kuitenkin valitsevat mieluummin ulkomailta tuodun tuotteen. Tämä saattaa johtua esimerkiksi siitä, että ulkomailta tuotu tuote on edullisempi. Joskus ihmetellään, että miksi esimerkiksi kotimaiset vihannekset tai hedelmät maksavat moninkertaisesti kuin ulkomailta tuotu. Eettinen kuluttaja miettii kuitenkin usein, miksi joku tuote on erittäin halpa. Esimerkiksi espanjalaisen kurkun euron kilohinta on arveluttanut monia suomalaisia kuluttajia.

On totta, että on vaikea saada selville, millaisissa oloissa kurkkua on kasvatettu. Suomessa kun ollaan, usein kuitenkaan monia hedelmiä ja vihanneksia ei edes kasvateta Suomessa, joten tiettyä tuotetta on olemassa vain ulkolainen vaihtoehto. Usein kun saatavilla on kotimainen vaihtoehto, niin moni valitsee sen mieluummin. Mikäli hintaero ei ole liian suuri, valtaosa suomalaista valitsee kotimaisen kurkun tai tomaatin, myös kotimaiset salaatit ovat suosittuja.

Mitä ekologinen kuluttaja syö?

Sen lisäksi kuinka kaukaa ruokatuote tulee kuluttajalle, tärkeää on myös se mitä henkilö syö. Mitä sitten kannattaisi syödä. Esimerkiksi peruna on hyvä tuote, eikä sen tuotannossa käytetä torjunta-aineita niin paljon kuin monien muiden tuotteiden kohdalla. Myös pavut ovat hyviä ympäristön näkökulmasta ja lisäksi paljon proteiinia sisältävinä erittäin terveellisiä. Ne myös säilyvät varsin pitkään pakkauksessaan. Kesäisin kannattaa tietysti suosia kotimaisia, tuoreita vihanneksia. Sesongin aikana tarvitaan vähemmän energiaa, valaistusta ja lannoitteita kuin muulloin. Liikaa lihansyöntiä tulee välttää. Suomalaisten olisi hyvä ainakin puolittaa lihankulutus. Myös juusto ei ole hyvä valinta, sillä sen ilmastovaikutus on lähes yhtä suuri kuin naudanlihalla. Lisäksi juusto pilaantuu varsin helposti. Lihan sijaan ympäristötietoinen kuluttaja syö mieluummin kalaa ja kasviksia. Usein sanotaan, että kotimainen poronliha on ympäristöystävällinen valinta. Myös riistanlihaa suositellaan.

Ekologinen matkailu: liikkuminen

Myös matkustamisen ekologisuudesta puhutaan paljon. Erityisesti lentomatkailua ympäristöystävällinen matkailija välttää. Ainakin olisi hyvä valita suorat lennot, mikäli mahdollista. Esimerkiksi juna on ympäristöystävällinen vaihtoehto. Myös matkailuun pätee samat lainalaisuudet kuin ruokaan – lähimatkailua on hyvä tukea.

Matkailija suosii myös esimerkiksi julkisia kulkuvälineitä ja kaupunkipyörän vuokraamista. Monissa kaupungeissa on helppo löytää kaupunkipyörä. Pyöräily onkin yksi ekologisen matkailijan suosiossa, ja hyviä kohteita pyörämatkailuun on helppo löytää. Esimerkiksi Ahvenanmaa on hyvä kohde pyörämatkailijalle. Myös Euroopassa on paljon hyviä pyöräreittejä, yksi tunnetuista on Dresdenistä Prahaan johtava pyöräreitti. Jotkut tosin kyseenalaistavat ekologisen matkailun kysymällä, että onko se ylipäätään mahdollista. Puhutaan myös siitä, että matkailu on yksi suurimmista syistä ympäristön nykyiseen tilaan. Monet maailman lomakohteet täyttyvät roskista, joista osa on matkailijoiden jäljiltä.

Ekologinen matkailu: majoitus

Majoituksen suhteen on hyvä suosia paikallisten tarjoamia asuntoja, eikä suuria ketjuhotelleja, vaikkakin monet niistä mainostavat itseään ympäristöystävällisinä vaihtoehtoina. Mikäli valitset ketjuhotellin, on hyvä valita sellainen hotelli, jolla on ympäristösertifikaatti ja joka säästää luonnonvaroja esimerkiksi valitsemalla suuret pakkauskoot. Myös matkailija voi vaikuttaa ympäristöön päättävän olemaan vaihtamatta pyyhkeitä ja lakanoita ilman pätevää syytä. Ilmastoinnin käyttöä on myös hyvä rajoittaa, esimerkiksi laittamalla se päälle vasta kun tulet huoneeseen.

Monissa hotelleissa onkin ajateltu energian kulutusta niin, että huoneen sähköt menevät päälle vasta kun asiakas laittaa majoituskortin sille osoitettuun paikkaan. Näin hotelli pyrkii vaikuttamaan siihen, ettei turhaa sähköä kuluteta silloin kun majoittuja ei ole huoneessaan. Myös hanaveden juomista kannattaa suosia, mikäli se on mahdollista, eikä ostaa useita muovivesipulloja päivittäin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *